Zalando meldt sterke, winstgevende groei in eerste halfjaar

Please note that this translation is for information purposes only. In case of any discrepancies between this version and the English/German, the English/German version shall prevail.

  • Omzet in tweede kwartaal van EUR 916 miljoen, aangepaste EBIT-marge van 8,8%
  • Omzet in eerste halfjaar van EUR 1.713 miljoen, aangepaste EBIT-marge van 5,9%
  • Zalando blijft investeren in klantpropositie met focus op convenience, assortiment, merken en mobiel

Berlijn, 11 Augustus 2016 // Zalando, het meest toonaangevende online modeplatform van Europa, heeft uitstekende resultaten over het eerste halfjaar van 2016 gemeld. Door de sterke groei en winstgevendheid is de geschatte aangepaste EBIT-marge over het hele jaar verhoogd naar 4,0-5,5%. Investeringen in de klantpropositie stimuleerden de groei, terwijl het bedrijf bleef vasthouden aan de uitvoering van de meerjarige platformstrategie. De sterke operationele resultaten van het bedrijf vormden een compensatie voor deze forse investeringen en waren de belangrijkste drijfveer voor de winstgevendheid in het eerste halfjaar van 2016. Gecombineerd met effectief beheer van het werkkapitaal heeft dit geresulteerd in een positieve vrije cashflow van EUR 50 miljoen. 

"We zijn uitermate trots op de resultaten over het eerste halfjaar. Het laat zien dat we een sterke groei van ons klantenbestand hebben weten te combineren met een sterke schaalvergroting. Ondanks onze blijvende investeringen in onze groeistrategie voor de lange termijn, zijn we sterker en winstgevender geworden," aldus Rubin Ritter, lid van de Raad van Bestuur.

Zalando werkt voortdurend aan de verbetering van de klantervaring in alle markten door uitbreiding van de fulfillmentcapaciteiten. De bouw van de logistieke hub in Lahr ligt op schema; er is al begonnen met het testen van de locatie. Het eerste buitenlandse magazijn in Stradella, Italië, dat begin 2016 in gebruik is genomen, handelt al 60% van de bestellingen uit Italië af. 

Bovendien heeft Zalando het assortiment nog aantrekkelijker gemaakt door de samenwerking met populaire merken zoals Fenty by Rihanna, Club Monaco, Ivyrevel en Kate Spade. Ook is het bedrijf erin geslaagd de bekendheid en het bereik van zijn merknaam te vergroten. Zalando heeft in het tweede kwartaal van 2016 samen met Ivy Park een succesvolle campagne gevoerd, en blijft samenwerken met bekende namen. Bij het mode-evenement Bread&Butter by Zalando in september geeft het Italiaanse luxe merk Marni een voorproefje van de schoenencollectie die exclusief voor Zalando is gemaakt. Het evenement krijgt ook de primeur van 'Tommy X Gigi', de nieuwe lijn die Tommy Hilfiger samen met Gigi Hadid heeft ontworpen. 

De voortdurende investering van Zalando in het mobiele aanbod heeft geresulteerd in een verdubbeling van het aantal gedownloade apps gedurende de laatste 12 maanden; dit komt neer op een groei van 90% in app-bestellingen op jaarbasis. Het aantal actieve klanten is gestegen tot een record van 18,8 miljoen aan het einde van het tweede kwartaal. Het gemiddelde aantal bestellingen per actieve klant was nog nooit zo hoog: 3,3 bestellingen per jaar. 

Het succes van Zalando werd ondersteund door investeringen in een sterk, deskundig team. Sinds 30 juni 2015 is het aantal medewerkers gestegen van 9.079 naar 10.639. Aan het einde van het tweede kwartaal telde het technische team 1.340 medewerkers op zeven locaties en was er sprake van maar liefst 2.200 sollicitaties per maand. Zalando’s ontwikkeling werd verder ondersteund door gerichte overnames, zoals Tradebyte Software GmbH en Amaze om het aanbod voor partners te vergroten en de marketingcapaciteiten te verbeteren. 

Gezien de sterke prestaties in het eerste halfjaar herhaalt Zalando de verwachting dat de omzet over het hele jaar sterk stijgt en aan de bovenkant van de groeiprognose van 20-25% uitkomt. Verder heeft het bedrijf de geschatte aangepaste EBIT-marge verhoogd naar 4,0-5,5%. Het bedrijf blijft streven naar een neutraal werkkapitaal aan het einde van het jaar en ongeveer EUR 200 miljoen aan investeringen in 2016, met uitzondering van M&A.

Het halfjaarverslag van Zalando is online beschikbaar. Meer informatie is ook te vinden in de presentatie over opbrengsten voor investeerders. Zalando brengt op 10 november 2016 een verslag uit over de resultaten van het derde kwartaal, maar publiceert eerst nog een trading update. De datum waarop de trading update wordt gepubliceerd, wordt van tevoren bekendgemaakt op de Investor Relations-website van Zalando.

OVER ZALANDO
Zalando (https://corporate.zalando.com) is Europa´s grootste online platform voor vrouwen, mannen en kinderen. Wij bieden onze klanten op een plek een praktische shoppingervaring met een uitgebreid aanbod aan mode-artikelen, gaande van schoenen, kleding en accessoires, met gratis verzending en retour. Ons assortiment van meer dan 1.500 internationale merken bestaat uit wereldwijde populaire, fast fashion en lokale merken, aangevuld met artikelen van onze private labels. Ons lokale aanbod richt zich op de verschillende voorkeuren van onze klanten in elk van de 15 Europese markten waar we leveren: Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Spanje, Zweden, Zwitserland, Polen en het Verenigd Koninkrijk. Door ons logistieke netwerk met drie centraal gelegen distributiecentra in Duitsland kunnen wij onze klanten in heel Europa efficiënt bedienen. Wij geloven dat wij met onze integratie van mode, bedrijfsprocessen en online technologie een overtuigend aanbod kunnen bieden aan zowel onze klanten als partners. Zalando’s shops trekken meer dan 160 miljoen bezoeken per maand aan. In het tweede kwartaal van 2016, kwam ongeveer 65 procent van mobiele toestellen, wat resulteerde in bijna 18,8 miljoen actieve klanten aan het einde van het kwartaal.

CONTACT ZALANDO
Monica Franz / Corporate Communications
monica.franz@zalando.nl
+49(0)15238843157
+49(0)30209685232